ReviewsWidget_ReviewsAboutUs
Kategorie
 
 
 
 
 
07.03.2023.
Recenzja noża Maserin Croz

Istnieje przedmiot, który od kilku tysiącleci jest nieodłączną częścią cywilizacji ludzkiej. Łowcy, podróżnicy, wojownicy, w każdej sytuacji mieli przy sobie to niezawodne narzędzie - odpowiedni nóż. Do tej recenzji wybrałem włoski nóż Maserin, a konkretnie model Croz.

Wolę proste noże robocze lub bojowe, ale odrobina estetyki nigdy nie zaszkodzi. Ponadto wysokiej jakości nóż może być jednocześnie praktyczny, funkcjonalny, niebezpieczny i piękny. Jako kolekcjoner noży czasem dodaję do swojej kolekcji jakiś nowy ciekawy egzemplarz. Od dawna nie wiem już, ile ich mam. Przestałem liczyć lata temu, kiedy przekroczyłem 20 sztuk i w pełni zrealizowałem moją kolekcjonerską diagnozę. Krótko mówiąc, dobry nóż jest jak krawat. Na każdą okazję jest inny.

CROZ - dizajn najwyższej jakości

Jeśli chcesz stworzyć produkt szyty na miarę, musisz znać użytkownika, dla którego będzie on przeznaczony. W związku z tym Maserin zwrócił się do Ettorea Zano, aby przedstawił swój punkt widzenia w tej sprawie. Ettore jest myśliwym i ma wykształcenie akademickie w tym kierunku. Croz to przede wszystkim nóż przeznaczony do natury, dla myśliwych i leśników. Nie daj się zwieść jego estetycznemu wyglądowi.

Nazwa Croz nadana była jako symbol doskonałości, a jej dosłowne tłumaczenie nie może być bardziej trafne. Croz oznacza kamień, co powinno odnosić się do jego twardości i wytrzymałości (60 HRC). Nazwa pochodzi od staroretoromańskiego, którym posługuje się mniej niż 40 000 mieszkańców szwajcarskiego Kantonu Graubunden, a Ettore jest jednym z nich.

Szczegóły konstrukcji noża Croz

Prawdopodobnie najlepiej będzie, jeśli Ettore sam nam to opisze:

„Skała jest twarda, solidna, spójna, nieunikniona. I taki właśnie chce być ten nóż myśliwski. Do czego tak naprawdę służy? Nóż myśliwski? Może zrobić tylko kilka rzeczy dobrze, ale muszą być wykonane jak najlepiej, praktycznie. Świetnie sprawdzi się przy typowych czynnościach związanych z przebywaniem na łonie natury, takie jak przygotowywanie pożywienia lub rąbanie drewna na rozpalenie ognia. Przeznaczony jest do specyficznych czynnościach związanych z polowaniem, takie jak wyrzucanie i obróbka upolowanej zwierzyny.,,

Sprawdzone materiały

Przyjrzyjmy się najpierw technicznej stronie Croza: 

  • Długość noża - 23cm
  • Długość ostrza - 11 cm
  • Grubość ostrza - 4mm
  • Gatunek stali - Bohler N690
  • Twardość - 60 HRC
  • Wersja - full tang
  • Rodzaj ostrza - drop point w satynowym wykończeniu
  • Rodzaj szlifu - wypukły
  • Ostrze/faseta - połączenie zębów z ciągłym gładkim ostrym
  • Rękojeść - zielona wersja Micarta, pomarańczowo-czarne G10
  • Akcesoria - nylonowy pokrowiec na pasek i diamentowy pręt szlifierski

Nóż

Z powyższych parametrów widać, że nóż jest wykonany ze sprzwdzonych materiałów. Full tang oznacza, że ​​ostrze jest wykonane z jednej płytki na całej długości noża. Osobiście wolę ten projekt na stałych ostrzach, jeśli nie liczę Moru Companion. Dzięki temu nóż jest trwalszy, dobrze wyważony i nadaje się również do pałkowania tj. rozłupywanie drewna nożem poprzez uderzanie w tylną część ostrza.

Szczegół ostrza noża Maserin Croz

Podoba mi się wybór stali. N690 to stal nierdzewna wzbogacona węglem od producenta Bohler-Uddeholm z Austrii. Idealnie nadaje się do noży myśliwskich i outdoorowych. Ma doskonałą odporność na korozję i odporność, dzięki twardości między 58-61 HRC. Jest stosunkowo łatwy do ostrzenia, a ostrze jest twarde, ponieważ nie jest kruche.

Kształt i długość noża są praktyczne. Wbrew opinii większości laików nóż outdoorowy nie musi być maczetą Rambo. Zawsze chodzi o jakość samego noża i wrażenia użytkownika. Dzięki ostrzu o długości 11 cm z łatwością rozłupujesz mniejsze patyki do ognia, przygotujesz kudłate drzewo czy poporcjujesz dziczyznę. Nóż o całkowitej długości 24 cm jest wygodny w obsłudze, a przez to bezpieczniejszy. Ostrze typu spear point z łatwością penetruje tkankę i można nim łatwo wiercić otwory w miękkim drewnie lub wykonywać mniejsze projekty rzeźbiarskie.

Jeśli mam wybór, zawsze wybieram ostrze typu combo. Zgrzytanie zębami mi nie przeszkadza i do tej pory nigdy mi nie przeszkadzało nawet przy obróbce jedzenia czy pracy z drewnem. Często pracuję z linami i do tego przede wszystkim są przeznaczone. Lina ślizga się po gładkim ostrzu. Zęby wgryzają się w żyłkę, a gładkie ostrze z łatwością wykańcza resztę. Wysokiej jakości chwyt, oprócz precyzyjnie wyfrezowanej kolby, zapewniają również rowki na początku grzbietowej części głowni, w których wygodnie i bezpiecznie spoczywa kciuk.

Nóż Croz szczegóły ostrza

Szlifierka diamentowa 

Croz ma jeszcze jedno praktyczne rozwiązanie a to szlifierkę diamentową włożoną do uchwytu noża. Jest przymocowany do gwintu za pomocą pierścienia uszczelniającego, aby woda nie dostała się do otworu. Idealnie nadaje się do ostrza ząbkowanego, a oprócz pracy z nim można również ostrzyć prostą część ostrza w taki sam sposób, jak przy pracy z nożami rzeźnickimi.

Szczegóły diamentowej ostrzałki do noży Croz Maserin

Kolba składa się z dwóch połówek połączonych ze sobą sześciokątnymi gniazdami. Croz występuje w 3 kolorach, najbardziej przypadła mi do gustu ciemna oliwka. Wersje pomarańczowa i czarna są wykonane z G10, a wersja oliwkowa z Micarty.

Materiał jest podobny dla obu. Są to warstwy żywicy syntetycznej przeplatane warstwami tkaniny. G10 wykorzystuje włókna szklane, Micarta najczęściej len lub bawełna. Są to trwałe materiały, które można kształtować według własnej wyobraźni w dowolnym kolorze. Dzięki frezowaniu poszczególnych warstw powstaje nieskończona różnorodność projektów. Olive Croz ma motyw skóry gada, gdzie białe włókna po usunięciu materiału utworzyły bardzo ładny wzór.
Szczegóły noża Maserin Croz

Etui

Wyobrażam sobie Croza w skórze, nawet w etui z kydexu. Zasadniczo jednak dostajesz z nim nylon. Etui jest bardzo dobrze wykonane. Etui paska oraz pasek pośrodku wykonane są z czarnej skóry z ozdobnymi napisami. Na środkowym pasie znajduje się napis Maserin oraz logo firmy. Na osłonie paska znajdziesz napis Made in Italy. Podszewka nie jest wszyta jak w zwykłych nylonowych pokrowcach, ale mocowana za pomocą 4 większych nitów. Jest wszyty w paski o szerokości około 4 cm.

Nóż zabezpieczony jest masywnym ćwiekiem z logo Maserin. Kołek oczkowy jest osadzony w złożonym nylonowym pasku. Po przypięciu do paska wystaje nieco dalej, zapas ma szerokość około cala. Dzięki tym dwóm szczegółom kołek wytrzymuje większe obciążenie, nie penetruje tak szybko nylonu, a nóż łatwiej się blokuje i odblokowuje.

Nylonowe etui do noża Croz Maserin

Nóż jest wewnątrz oddzielony plastikową wkładką. Jest to złożony kawałek bardziej miękkiego plastiku, połączony dwoma mniejszymi nitami. Ostrze nie uszkodzi obudowy od wewnątrz. Wkładka jest wyjmowana. W ten sposób nóż pozostaje bezpiecznie zabezpieczony, nawet jeśli z jakiegoś powodu trzeba trzymać tylko pochwę.

Nóż Croz w nylonowym etui na pasek

Elegancki czy pracowity?

Lubię ładne noże. Potrafię docenić sztukę i rzemiosło. Jak również wysiłek włożony w stworzenie funkcjonalnego produktu. Ale posiadanie noża i nieużywanie go jest jak posiadanie samochodu i nieprowadzenie go. Więc Croz musiał ubrudzić swoje wyimaginowane ręce, aby pokazać, kim naprawdę jest.

Micarta jest doskonale uformowana. Wbrew pozorom uchwyt nie ma ostrych krawędzi. Trzyma się jednak z ufnością. Nóż jest łatwy w obsłudze nawet spoconą lub mokrą ręką, co jest częstą rzeczą podczas rozpalania ognia lub przetwarzania żywności. Mam większą rękę, przeważnie noszę rękawiczki XL. Croz wpasował mi w rękę jak rękawiczka. Wypustki na każdym końcu zapewniają pewny chwyt. Palec wskazujący pewnie spoczywa na kolbie i eliminuje możliwość ześlizgnięcia się dłoni na ostrze. Zasada jest taka sama przy trzymaniu noża w odwrotnej kolejności, gdzie zmianę zapewnia mały palec.

Nóż Masrin Croz w dłoni i porównanie wielkości z innym nożem

Vďaka full tang prevedeniu je nôž vyvážený. Má to pozitívny vplyv na ergonómiu aj namáhanie zápästia. Dobre sa s ním chystali otiepky na podpal i chlpaté drievko. Palec sa vie dobre oprieť do drážok na chrbte čepele, pri dlhšej práci však nerobí nepríjemné oderky

Dzięki konstrukcji full tang nóż jest wyważony. Wpływa to pozytywnie na ergonomię i obciążenie nadgarstka. Dobrze przygotowywało się nim drzazgi na rozpałkę. Kciuk dobrze spoczywa w rowkach na grzbiecie głowni, ale nie powoduje nieprzyjemnych zarysowań podczas długotrwałej pracy.

Wyraźna końcówka ostrza typu spear point z łatwością wierci dziury w drewnie. Miejsca do wiercenia otworów są więc dobrze oznaczone. Z gładkim ostrzem z przodu możesz zeskrobać korę brzozy, aby uzyskać drobny proszek. Ponieważ ostrze jest grubsze, mogę bez obaw wywierać większy nacisk. Nóż nie ma większego rozmiaru. Pozwala mi to również na wykonywanie precyzyjnych prac, przy których muszę mieć czucie w dłoni - nie tracę zdolności motorycznych. Tylna część głowni ma ostrzejsze krawędzie, idealne do krzemienia.

Nóż Maserin Croz sfotografowany na mchu z porożem i kompasem

Przygotowanie jedzenia

Dobrze sprawdza się podczas obróbki żywności. Trzeba pamiętać, że to nóż myśliwski, więc zapomnij o drobno posiekanej cebuli i cienkich prześwitujących plasterkach pomidora. Jednak kawałki o grubości 2-3 mm są prawdziwe, wystarczy trochę wprawy.

Pod względem długości można go porównać do noża do steków lub noża do warzyw. Kurczak i wieprzowina ze ścięgnami bardzo dobrze współgrały z Crozem.

Szczególnie doceniam zachowanie micarty i wybraną konstrukcję rękojeści. Ręka ma stabilny chwyt, nawet jeśli jest pokryta krwią i podobnymi ewentualnościami związanymi z przetwórstwem mięsa. Nie mogłem ocenić wyrzucania i grabieży wysokich zwierząt. Generalnie poluję na zwierzęta tylko z obiektywem aparatu.

Równie dobrze sprawdza się przy obieraniu warzyw korzeniowych. Zwłaszcza warzywa takie jak seler łatwiej było obrać niż nożem o cienkim ostrzu, ponieważ ma on twardszą część zewnętrzną. Mam jeden polepszacz do marchwi z pietruszką. Zamiast przycinać, zeskrobuję go ząbkowaną częścią noża. Jest szybki i wydajny.

Nóż Croz Maserin wbity w drewno

Tak więc odpowiedź na pytanie jest jasna. Croz może i jest elegancki, ale kiedy musi zabrać się do brudnej roboty, zrzuca marynarkę, podwija ​​rękawy i zabiera się do roboty bez szemrania.

Croz to na pewno jeden z lepszych dzieci marki Maserin. Jedyne dwie rzeczy, na które bym narzekał, to plastikowa wkładka w pochwie (którą czasami wyciągałem, jeśli wcześniej zbyt mocno wepchnąłem nóż do pochwy) oraz brak oczka na rękojeści. Oczko na sznurek nie tylko poprawiłoby komfort, ale dodałoby możliwość dekoracji w postaci ozdobnego sznurka, który użytkownik mógłby spersonalizować według własnego gustu.

 

Nóż Maserin Croz położony na mchu w naturze

To nie jest mój pierwszy nóż od Maserina. Od lat mam też klasyczny nóz składany  bez zabezpieczenia z rękojeścią z drewna oliwnego. Pewne jest jednak, że Croz z pewnością nie jest moim ostatnim nożem tej firmy. Więc jeśli szukasz nowego towarzysza, śmiało. Włosi mają swoje honorowe miejsce w śeicie noży. Pizza i spaghetti to nie jedyne rzeczy, w których są dobrzy. Maserin to przykład na to, że piękne noże służą nie tylko do dekoracji, ale również do uczciwej pracy. Podobne do tego, co ich twórcy włożyli w tworzenie swoich modeli.

Maserin Croz nóż na pasku

Marka zrodzona z tradycji

Coltellerie Maserin to jedna z najbardziej znanych włoskich firm produkujących noże. Rozpoczęła swoją podróż w 1960 roku. Od początku Maserin stawiał na wysoką jakość produkcji i stylowe wzornictwo. W krótkim czasie stał się jednym z najbardziej znanych włoskich producentów. Nic dziwnego, skoro na swoją bazę wybrał miasto Maniago, znane na całym świecie jako "miasto noży". Maniago to marzenie każdego dobrego knifemakera. Oprócz pięknego krajobrazu oferuje również najlepsze włoskie ostrza, eksportowane na cały świat.

Maserin patrzy nie tylko na tradycje, ale także na przyszłość. Ich produkcja obejmuje zatem produkcję CNC lub obróbkę laserową. Dzięki temu nowoczesnemu podejściu produkuje dokładne, wysokiej jakości i dostrojone modele w akceptowalnej cenie dla większości użytkowników. Oprócz modeli seryjnych tworzy również ekskluzywne modele na zamówienie.

 

Dodaj komentarz:

...

Dodaj odpowiedź na komentarz:

... Anuluj
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pełna (Desktop) wersja